Алфред Жари „КРАЉ ИБИ‘ КУД „Обилић“ Крњево

Алфред Жари „КРАЉ ИБИ‘
КУД „Обилић“ Крњево

15.10.2013.

Краљ Иби је позоришни комад француског књижевника Алфреда Жарија (1873- 1907). Ова пародична драма први пут је изведена 10. децембра 1896. Била је идејни претеча покрета надреализма и дадаизма. Жари се касније све више идентификовао са својим ликом.


Пред крај живота се потписивао Иби. Лик оца Ибија  настао је 1885. као шала ученика гимназије у Рену који су хтели да исмеју свог професора физике Феликса Ебера (РеИх НеВегГ). Он је за њих оличавао сву гротескност света. Жаријев друг, Шарл Моран написао је кратку луткарску фарсу „Пољаци“. Овај, данас изгубљени текст, послужио је као основа за позоришни комад „Краљ Иби“.

„Краљ Иби“ је култна представа Атељеа 212 из Београда из 1964. године по тексту Алфреда Жарија, у режији Љубомира Муција Драшкића, у којој је главну улогу играо чувени Зоран Радмиловић. Представаје била на репертоару овог позоришта скоро 20 година, до смрти чувеног глумца, а 1973. године снимљена је и за телевизију.
Испред главног улаза у позориште „Атеље 212“ данас се налази споменик Зорану Радмиловићу у костиму Краља Ибија, главног лика из ове представе.
Чланови Културно-уметничког друштва „Обилић“ из Крњева насмејали су и забавили малоцрнићку публику извођењем „Краља Ибија“ Алфреда Жарија.
Режију и адаптацију овог комада потписао је Горан Лекић, који је, уједно, понео титулу глумца вечери за насловну улогу у овој представи.

Силвана Вељковић из Великог Црнића: „Лепа представа. Ја сам одушевљена. Изгледало је као да се глумци играју на сцени што се осетило и у публици. Посебно бих похвалила улогу краља Ибија, али и игру остатка ансамбла.