БУБА У УХУ

Жорж Фејдо: БУБА У УХУ

Аматерско позориште „Александар Јоковић“ Љубовија

18.10.2014.

Жорж Фејдо (1862- 1921) француски комедиограф и мајстор водвиља, један од најзначајнијих представика тзв. булеварске драматургије. Његови комади одликују се занимљиво воденим заплетима, забавним сценским ситуацијама, духовитим обртима и досеткама. Најзначајнији комади: Кројач за даме, Лента, Идемо у лов, Побрини се за Амелију, Буба у уху… „Буба у уху“ је вероватно најчувенији водвиљ у историји позоришта и најзначајније дело Жоржа Фејдоа, краља овог жанра. На репертоару Југословенског драмског позоришта, овај комад се налазио преко четрдесет година и доживео је близу две хиљаде реприза. У свакој од њих, предводећи генерације глумаца који су дали свој допринос дугом животу и успеху представе, појавио се Никола Симић, у својој двострукој, непоновљивој, животној улози.

Комад Жоржа Фејдоа „Буба у уху“ на 43. ФЕДРАС – у извели су чланови аматерског позоришта „Александар Јоковић“ из Љубовије. у режији и адаптацији Ивана Исаиловића .

 

По оцени жирија публике, п

ризнање за глумачко остварење вечери припало је Драгану Урошевићу за улогу Камија: „Захваљујем се свима, свегаовога не би било да није било целокупног тима, на челу са Иваном Исаиловићем. Сам рад на представи је трајао неколико месеци, једноставно, пробали смо, договорили се и тако је кренуло. Иначе, можда је то и случајност, али у четвртом разреду сам имао повреду језика, имао сам шест конаца у језику и говорио сам баш као и вечерас у представи. Драго ми је због награде, нисам је очекивао, ласка ми, али ми је било свеједно да ли ћу је добити. Ми играмо као тим, а највећа награда је награда публике у виду аплауза и смеха, јер онда смо и ми успела, ако смо њих орасположили. Први пут смо на ФЕДРАС – у, а пре тога смо добили информацију да је доста посећено, што се и показало као тачно. радује ме што има доста млађих посетилаца, то је доказ да ће Фестивал још много, много година да траје. “