Фестивал отворио министар културе

Подизањем заставе фестивала, у присуству министра културе Предрага Марковића, начелника Браничевског управног округа, Горана Петровића, народног посланика Милетића Михајловића, председника општине Мало Црниће, др Есидола Перића, председника општина Браничевског округа, директора јавних предузећа и поштовалаца драмске уметности, прошлог петка је у Малом Црнићу званично почео четрдесети Фестивал драмских аматера села Србије, популарни ФЕДРАС . Извор „Реч Народа“.

Председник општине Мало Црниће, др Есидол Перић се најпре обратио бројним гостима на платоу Спомен парка. – Фестивал драмских аматера села Србије основан је 1972.године са циљем да поспеши развој драмског аматеризма у селима Стига и Поморавља. Поред драмских аматера, ФЕДРАС окупља песнике, сликаре, музичаре и остале ствараоце у култури Републике. Фестивал су редовно посећивали глумци професионалци, као гости вечери, изводећи монологе у част аматера. И ове године гостоваће и говориће истински великани српске културе, када ћемо чути шта ФЕДРАС значи за културу Републике Србије. Фестивал је дао неизмеран допринос развоју драмског аматеризма. Захвални смо свима који доприносе да ова манифестација остане синоним општине Мало Црниће, рекао је Перић.

Потом се обратио министар културе у Влади Републике Србије, Предраг Марковић, који је отворио фестивал.

– Ово је прилика да се подсетимо да је неопходно да и онда када немате основне техничке услове, када немате посла, када је криза, а стварно је криза, баш тада је неопходно да нађете начин да одржите живот и да му дате квалитет. Због тога је ових 40 година, у ствари важно. Могло је Мало Црниће да уради нешто друго, могли сте овде да имате рефлекторе који би обасјавали ваздух, уместо тога већ 40 година овде стижу они који су светло у својим срединама, који омогућавају да те средине живе и подижу квалитет живота. Овде се то слави и ми смо вечерас због тога овде. Србија често заборавља да је култура оно што даје најспорије резултате. Не можете декретом да наредите да се створи добро дело, не можете политичком одлуком да подигнете квалитет културе, али ако споро, али сигурно људи на терену улажу и у томе имају подршку, од локалне самоуправе до највише републичке власти, онда долазите у ситуацију у којој култура јесте она која враћа и видљиво и невидљиво. Погледајте шта све радимо сада када нам фабрике не раде. Успевамо да колико-толико обезбедимо буџет, захваљујући туризму, највећи део туризма везан је за културни туризам. Да бисмо подизали културни туризам, ми подижемо поново све оно што годинама није подизано, па нас данас има у светској баштини, на УНЕСКО-вој листи за заштиту…, између осталог је рекао Марковић, истичући немерљиви значај ове и сличних манифестација за развој културе у земљи.

Фестивалску заставу подигао је Момчило Дујмовић, глумац и редитељ аматер из Мачванског Прњавора, након чега је уследио ватромет.

На свечаности која је потом одржана у сали Дома културе, повеље у знак захвалности за допринос развоју и трајању ФЕДРАС-а, уручио је председник општине,др Есидол Перић. Такође, публика је могла да одгледа пројекцију филма о четрдесет година дугој традицији овог малоцрнићког фестивала. Уследила је прва у низу представа, „Народни посланик“, Бранислава Нушића у извођењу позоришта из места домаћина, које носи име управо по овом великом српском комедиографу. Иначе, у званичној конкуренцији овогодишњег ФЕДРАС-а игра се 11 представа у извођењу најбољих сеоских аматерских позоришта, које се изводе током осам фестивалских вечери. Након сваке представе жири публике додељује признања за глумачко остварење вечери, а организују се и разговори о одгледаним представама.

Додела награда и признања је у суботу, 22.октобра, када ће ФЕДРАС бити завршен.

Л. Ликар