ГОСПОЂА МИНИСТАРКА

Бранислав Нушић: ГОСПОЂА МИНИСТАРКА

Позориште „Кастелум“ Костолац – КУД „Божидар Димитријевић Козица“ Дрмно

17.10.2014.

Бранислав Нушић , рођен 1864. године у Београду као Алкибијад Нуша,  је био српски књижевник, комедиограф, писац романа, драма, прича и есеја, зачетник реторике у Србији и истакнути фотограф аматер. Такође је радио као новинар и дипломата. Нушић је био плодан писац, познат по свом упечатљивом хумору. Писаоје о људима и њиховој, често духовитој природи.

О његовом бурном животу снимљена је телевизијска драма „Неозбиљни Бранислав Нушић.“ Преминуо је 19. јануара 1938. године, а тог дана је фасада зграде београдског Народног позоришта била увијена у црно платно.

Нушић је комедију Госпођа министарка почео да пише пред сам почетак Првог светског рата, док је био управник новооснованог театра у Скопљу. Написао је први и стигао до пред крај другог чина када га је зауставио рат. Започет рукопис је изгубљен, као и сви други које је тада морао да остави у Скопљу. Много касније, 1929, сетио се своје недовршене комедије и почео да је пише поново, по сећању. По сопственом признању, лик главне јунакиње, Живке Поповић, писао је имајући у виду глумицу која се тих година налазила на врхунцу славе, једру, ведру, енергичну жену еруптивне снаге, непресушне сценске маште, заразног, бескрајно искреног смеха, непогрешиве сценске интуиције – Жанку Стокић. Истовремено, Нушић је објашњавао како га ниједна конкретна личност из тадашњег, а ни прошлог политичког живота није инспирисала у креирању овог лика, али, ако је могао шта од које да позајми, то је и учинио. Чланови костолачког позоришта „Кастелум“ и КУД – а „Божидар Димитријевић Козица“ из Дрмна извели су ову, увек актуелну, Нушићеву комедију „Госпођа Министарка“ у режији Миодрага Маге Милановића .

Признање жирија публике за глумачко остварење вечери добила је Весна Љубисављевић за тумачење насловне улоге: „Врло је тешко играти Живку. И велике глумице су говориле да не прижељкују ту улогу, а, камо ли, ми аматери. Потребно је много труда, јесте изазов, али је велики изазов, јер се Живка трансформише из једне обичне жене у нешто што не може ни да замисли. Ја нисам имала жељу да играм ову улогу, али је редитељ одлучио. Ово је врло захтевна улога, а, кад нешто радите, желите да то урадите најбоље што можете. Нушић је генијаланписац и задовољство ми је радити Нушићеве текстове, али Министарка је стварно захтеван лик. Могу да будем слободна, па да кажем да је то најзахтевнији лик у позоришном опусу женских ликова. Јесте ми била част да искажем колико могу, али било је јако тешко. Драго ми је што сам из реакције публике видела да се то људима допада. Самим тим је и моје задовољство веће, ако сам успела да некоме улепшам вече. Црнићка публика је дивна, не играм први пут пред њима, што и глумцу даје могућност да се искаже на прави начин.“