Хамлет из Мрдуше доње победио

Извор „Реч Народа“ 

Протекле суботе је званично завршен јубиларни 40-ти ФЕДРАС, Фестивал драмских аматера села Србије, на коме је публика могла да одгледа укупно 11 представа у такмичарској конкуренцији. У присуству руководства општине Мало Црниће, као и председника осталих општина Браничевског округа, сарадника и пријатеља фестивала, уручене су награде. Организатори и овогодишњег ФЕДРАС-а су Центар за културу Мало Црниће, Општина Мало Црниће и Министарство културе Републике Србије.

Стручни жири који је, како је наглашено, све одлуке донео једногласно, чинили су Саша Латиновић, редитељ из Београда, Радиша Драгојевић, глумац аматер из Петровца на Млави и Михајло Несторовић, драмски уметник из Сомбора. Образложење је прочитао Михајло Несторовић. – Представе су углавном настале по текстовима савремених драмских писаца, али је било и оних из домена класике, Нушић, Стерија, као и драматизација романа првог српског модернисте Боре Станковића, што умногоме освежава репертоарску политику ФЕДРАС-а. За сваку похвалу је и чињеница да је 9 од 11 представа настало по домаћем тексту. Жанровски, представе су се кретале од комедије ситуације, трагичне гротеске, веселих игроказа, драме, драме апсурда, трилера, егзистенцијалне драме, до психолошког реализма. У области сценографије, а узимајући у обзир беспарицу и услове у којима раде аматерска позоришта видели смо неколико богато опремљених представа, а нажалост и сценографије које су биле статичне, неразигране и које нису битно доприносиле свеукупном квалитету представе. Костими у готово свим представама су били примерени времену у коме се радња одиграва, ликовима и карактерима, па смо због такве уједначености вредновали ону која је највише истакла специфичност епохе, као спој традиције и фолклорног… Нажалост, међу представама било је и таквих које својим квалитетом срозавају ниво републичког фестивала, те у следећим годинама треба озбиљније приступити селекцији представа, макар и на уштрб броја представа или фестивалских дана. Међутим, то, добронамерну и увек отворену црнићку публику није поколебало да долази у великом броју, као и да присуствује разговорима после представа, рекао је Несторовић.

Награде 40. ФЕДРАС-а

Награда за освојено прво место за представу у целини припала је представи “Хамлет у селу Мрдуша Доња” у извођењу Рачанског аматерског позоришта. Друга награда за представу у целини додељена је представи “Нечиста крв”, сурдуличког Културног центра “Барја”. Треће место у овој категорији равноправно су освојиле представе “Народни посланик” Општинског аматерског позоришта “Бранислав Нушић” Мало Црниће и “Чудновата болест” Театра младих из Бача.

Награду за најбољу режију понео је Дејан Цицмиловић за представу “Хамлет у селу Мрдуша Доња” рачанског аматерског позоришта. Најбољом главном женском улогом проглашена је рола Милице у представи Културно-уметничког друштва “Бриле” из Баточине – “Одумирање”, коју је тумачила Ратка Дулић. Најбоља мушка улога, по мишљењу жирија је улога Мате Букаре у представи “Хамлет у селу Мрдуша Доња”, коју је тумачио Зоран Стевановић Трофа. Најбоља епизодна женска улога је Анђа у представи “Хамлет у селу Мрдуша Доња”, а играла ју је Сашка Милојевић. За улогу доктора Макаријуса у представи “Чудновата болест” Ансамбла Театра младих из Бача, награду је добио Зоран Радуловић. Награда за најбољег младог глумца додељена је Филипу Лазићу, за улогу Пере у представи “Наша деца” у извођењу Драмског студија Дома културе из Божевца.

Специјална награда за сценски експеримент уручена је Ђокици Миљковићу за представу “Сестре Маркс чекају Годоа” коју је одиграо Драмски студио “Маска” из Старог Села. Специјална награда за колективну игру припала је ансамблу ОАП “Бранислав Нушић” из Малог Црнића. За најбољи сценски дизајн награду је добио Зоран Радуловић у представи “Чудновата болест” ансамбла из Бача. Глумачка бравура је награђена такође специјалном наградом, а добио је Марко Богдановић за улогу планинара у представи “Сестре Маркс чекају Годоа”. Специјална награда за сценски говор припала је позоришту домаћину.

Награда за најбољу сценографију отишла је у руке Дарка Ковачевића и Бобана Филиповића, за представу “Балкански шпијун”, у извођењу Дома културе “Радомир Поповић” из Косовске Каменице-Ранилуга, Културно-просветног центра “Божидар Митровић Шандор” из Шилова и Српског позоришта из Гњилана. Најбољи костими дело су Весне Александровић у представи “Нечиста крв”, а најбоља музика је Мирослава Ивановића, у истој представи.

Похвале за глумачка остварења добили су: Мирослав Митровић, за улогу Јеврема Прокића у представи “Народни посланик”, Млађан Рајић, за улогу Младена у представи “Народни посланик”, Анита Ерцеговчевић, за улогу Ратиборке у представи “Братско војевање”, Зоран Обрадовић, за улогу мајора Вукашина Катунца у представи “Српска драма”, Драган Станковић, за улогу газда Марка у представи “Нечиста крв” и Марија Станковић, за улогу Софке у представи “Нечиста крв”.

Последње фестивалске вечери, након додела признања, одиграна је гостујућа представа Академије 28 из Београда, “Плаy Швејк”у режији Драгослава Тодоровића. У овој дуодрами играју Миленко Павлов, који бриљира у тумачењу девет различитих ликова и Бора Ненић у улози Швејка.

Фестивал је затвореним прогласио председник Општине Мало Црниће, Есидол Перић, уз жељу “да у здрављу и срећи дочекамо 41.”.

Л. Ликар