„ЈЕЛИСАВЕТИНИ ЉУБАВНИ ЈАДИ ЗБОГ МОЛЕРА“ ОАП „Бранислав Нушић“

Милан Јелић „ЈЕЛИСАВЕТИНИ ЉУБАВНИ ЈАДИ ЗБОГ МОЛЕРА“ ОАП „Бранислав Нушић“ Мало Црниће 14.10.2013.
Јелићев текст писан седамдесетих година двадесетог века осветљава тему фрустрације појединца који не може адекватно да одговори на очекивања заједнице. Јелић кроз сочан, безазлен, скоро петпарачки језик, ствара свет који живи у лимбу између села и града, свет који стално гладује хранећи се паланачким духом који бди и прелива се преко граница времена. „Јелисаветини љубавни јади због молера“ написани 1972, на први поглед наивни и површни, али врло друштвено критични и емотивно узнемирујућа мелодрама.


У тексту упознајемо Јелисавету, Милована, Дару, Чичу, Продавца, Милију и Мајку, потом Велинку и Зору, комшије у малом периферијском насељу, смештене у време које може бити иза и испред нас.
Јелисавета, нежна душа која сања о цвећу и мору, затворена у периферијски кућерак с погледом на зид, изненада се заљубљује у молера Милована који јој љубав узвраћа. Уз Велинку и Зору, Јелисаветине будаласте комшинице које је шпијунирају, трачаре и искоришћавају, пратимо прву годину брачног живота Јелисавете и молера Милована…