КРАЉЕВСКИ ФЕСТИВАЛ

Тоде Николетић: КРАЉЕВСКИ ФЕСТИВАЛ

Дечија сцена ОАП „Бранислав Нушић“ Мало Црниће

16.10.2014.

Тоде Николетић ( Мркоњић Град , 1959 ) је српски писац и популарни стваралац за најмлађе. Живи у Црвенки и објавио је двадесетак књига за децу (поезија и позоришни комади).

Малишанима су посебно омиљене његове шаљиве песме, па их радо изводе на смотрама рецитатора. Такође, инспирисао је многе композиторе за најмлађе, тако да се на музичким фестивалима певају и Николетићеви стихови. Подједнако је успешан и у писању драма. Готово да у земљи нема позоришта за децу које није изводило комад из његовог стваралачког опуса. Поред песама и драма, он је препознатљив по сценском наступу. Одушевљава најмла ђе при сусрету с њима. Организатор је књижевних фестивала, и поетских конкурса за младе, на којима се труди да афирмише талентоване малишане.

Добитник је бројних награда. У ревијалном делу програма, у подневном термину, пред пуном салом ФЕДРАС – а, изведена је дечија представа „Краљевски фестивал“ по тексту Тоде Николетић а, у режији Радише Стојићевића . Представу су извели глумци дечије сцене ОАП „Бранислав Нушић“ из Малог Црнића.

Овај млади ансамбл је веома успешан, те су, играјући ову представу, већ освојили бројне награде и признања. На 8. Смотри дечијег сценског стваралаштва у Великом Градишту, ова представа је проглашена за победника смотре, а на Републичкој смотри у Смедеревској Паланци, представа је освојила треће место, док је глумац Стефан Павловски проглашен за најбољег младог глумца у Србији.