МИРАНДОЛИНА

Карло Голдони: МИРАНДОЛИНА

Драмски студио „Луча“ Крушчић

19.10.2014.

Карло Голдони (Венеција, 25. фебруар 1707. – Париз, 6. фебруар 1793. године) је био италијански комедиограф и реформатор комедије.

Међу његова најбоља остварења убрајају се комедије, које се и данас изводе у позориштима широм света: Мирандолина, Грубијани, Рибарске свађе, Пољана.

„Мирандолина“ је прича о неодољивој крчмарици, о жени која својом харизматичношћу осваја мушкарце, заводи их, сукобљава, доводи их до руба егзистенције, до емотивних сломова. Прича о доминантном женском принципу, о снази женске сензуалности и еро тике, о снази женског ума и непогрешивој тактици у освајању и најтврђих мушких срца.

Мирандолина представља прототип жене која користећи своје врлине, како менталне тако и телесне, конципира свет око себе онако како она то сама жели, одређујући судбине бројних мушкараца који за њом губе главу. Прича о манипулацији емоцијама од стране рационалне и према емотивном мушком свету сурове и бескомпромисне жене, са циљем да женски принцип надвлада мушки и да жена постане владар наизглед јачем мушком принципу.

Комедију „Мирандолина“ по тексту Карла Голдонија, у режији Дејана Цицмиловића , извели су чланови Драмског студија „Луча“ из Крушчића.

Признање за глумачко остварење ове вечери добио је глумачки пар Ивана Кокот за улогу Мирандолине и Никола Булатовић за улогу витеза. О својим утисцима, ово двоје младих глумаца, говорили су током разговора о одгледаној представи.