PRVI KONCERT FOLKLORNOG ANSAMBLA OPŠTINE MALO CRNIĆE

U organizaciji Centra za kulturu opštine Malo Crniće, pod pokroteljstvom Opštine Malo Crniće 12. juna 2018. održan je prvi koncert Folklornog ansambla opštine Malo Crniće

Folklorni ansambl opštine Malo Crniće  osnovan je februara meseca  2018. godine, odlukom Opštinskog veća i Skupštine opštine Malo Crniće a na inicijativu Centra za kulturu opštine Malo Crniće.

Opštinski  folkolrni ansambl trenutno broji preko 100 čalanova  raspoređenih u tri grupe,  dve dečije i prvi izvođački ansambl.

Za nepuna četiri meseca , marljivog i naporog  rada, ogromnom stvaralačkom energijom , nadasve velikim entuzijazmom , uspeli su da učestvuju na više značajnih manifestacija  na području Braničevskog  okruga gde su zabeležili i prve uspehe a tokom  leta ih očekuju i brojni nastupi  kako na manifestacijama u našoj opštini tako i širom zemlje,  vršeći na taj način promociju svoje opštine.

„Ovom prilikom organizator manifestacije Centar za kulturu opštine Malo Crniće se zahvalio predsedniku opštine Mališi Antonijeviću, prvom čoveku u istoriji postojanja opštine Malo Crniće, koji je najpre prepoznao a onda i  hrabro stao iza jedne  ovakve ideje, podržao inicijativu Centra za kulturu o formiranju Opštinskog folklornog ansambla, na opšte zadovoljstvo mladih, sa područja opštine Malo Crniće, koji žele da se bave ovom vrstom umetnosti.

Zahvalnost pripada i Goranki Stević, predsednici Skupštine opštine koja je takođe od samog početka bila uz nas i verovala u naš uspeh.

Takođe i velika zahvalnost pripada, roditeljima dece koji su bili sastavni deo tima, iz dana  dan neumorno dovozili decu na redovne probe.

Hvala i medijskim kućama koje su pratile rad  našeg ansambla u protekla četri meseca, Televiziji „Braničevo“ i Radio televiziji „Biser“.

Sve koreografije postavio je Nikola Tomić, umetnički rukovodilac folklornog ansambla.

P r o g r a m

Igra, pesma i običaji veliki su simbol našeg naroda. One su zauzimale istaknuto mesto u životu ljudi. Mnogi važni dogadđaji kao što su rođenje, svadba, smrt pobeda u borbi obavljanje obreda, bili su praćeni igrama i pesmama.  Kroz istoriju naš narod pratila su mnoga iskušenja, muke, ratovi, stradanja, naš narod je zahvaljujući igri i pesmi opstajao i pobeđivao.

Veliki deo te igre, pesme i običaja sačuvala je folklorna umetnost .

 1.  Splet igara iz Kosovskog pomoravlja prikazali su članovi našeg prvog izvođačkog ansambla u kolažu narodnih igara i pesama.
 2. Spletom igara „Prođi mile kroz naš kraj“, predstavili se naši najmlađi članovi, igrama iz centralnog dela naše zemlje.
 3. „Lepše su seljanke nego varošanke“ – stihovi su pesme koja dolazi iz Lepeničkog kraja, srca šumadije. Igrama ovog kraja predstavio se i stariji dečiji ansambl.
 4. Narodnu pesmu „Magla padnala v’ dolina „ čuli smo u izvođenju je Aleksandre Pešić.
 5. Levač je stari naziv za deo teritorije koji datira iz doba kneza Lazara. Danas opština Rekovac koja se nalazi na tromeđi Kraljeva, Kragujevca i Kruševca. Igre iz ovog kraja izveli su članovi našeg prvog izvođačkog ansambla.
 6. „Zaspo Janko“, naziv je pesme koju smo čuli u izvođenju Kristine Marjanović.
 7. Narodnu pesmu  pod nazivom „ Sazdade se crni oblak“, čuli smo u izvođenju Igora Stevića.
 8. „Igre iz Donje Jasenice“, ….predstavila se starija grupa dečijeg folklornog ansambla.
 9. Narodna pesma „Lule moje“,čuli smo u izvođenju Aleksandre Pešić .
 10. Moravsko, Šumadinka, Vračarka i Baričko, nazivi su kola koje se sviralo u okolini Beograda. Igre iz ovog kraja , gledali smo  u izvođenju prvog izvođačkog ansambla opštine Malo Crniće.

Program su vodili:

 1. Danijela Božičković Radulović
 2. Željko Svetomirović