РУПА

Александар Обреновић: РУПА

Драмски студио Дома културе Божевац

20.10.2014.

Александар Обреновић ( 4. јануар 1928 — 25. мај 2005 ) био је српски драмски писац. У родном Београду је завршио Шесту мушку гимназију и студирао педагогију на Филозофском факултету. Радио је као новинар у Радио Београду и драматург у Телевизији Београд. Године 1961. био је први уметнички директор Стеријиног позорја. Од 1970. до 1987. године радио је као драматург и уредник у Драмском програму РадиоБеограда. Књижевним радом бавио се од 1953, а бавио се и позоришном и филмском режијом и сликарством. Аутор је више од шездесет радио драма , двадесетак позоришних и телевизијских драма, сценарија за игране филмове и више позоришних адаптација и драматизација. Више пута је награђиван. Између осталог добио је две „Стеријине награде“ за драмски текст и награду „Prix Italia“ за радио драму Птица .

Комедија Рупа остала је неизвођена са још пет драмских текстова, који чекају неког новог Сашу Латиновића.

Сиже Обреновићевог текста могао би се свести на муке малих властодржаца у некаквој српској паланци, у којој се изненада појавила велика рупа и узбудила целу варош, а врхушку натерала на озбиљно размишљање како да читав случај искористи за политичку промоцију и учврсти положај. Чланови врхушке здушно се залажу за затрпавање рупе, али пошто се ставови виших инстанци према том проблему мењају, политичка ситуација налаже да и они прихвате промене. Све то им телефоном саопштава друг одозго. То иде све дотле док са истог места не стигне наређење да у том месту никакве рупе нема, нити је било. Оно што су видели – нису видели и тачка. И у том често мењању курса, у том хаосу, покушавају да се снађу: главни паланачки моћник Таса Промаја, претендент на Промајино место Божа Каранфил, па његова лична секретарица и приватна жена Тања, коју ће радо уступити онима који могу да га погурају, онда сервилни секретар и вешт играч у овом колу Сима, па онда Ружа Рози, песникиња којој, кад чују да ће она бити главна у власти почињу да се надмећу у похвалама, предвиђајући јој чак и Нобелову награду. Наравно, у све је укључена некаква Озна, Удба, тајна полиција, састављена од три члана који се, зачудо, исто зову Рака Тешић, свуда поставља тајно звучнике и лично учествује у догађајима на терену. Верна слика наших жалосних догађања, која не престају.

Комад „Рупа“, по тексту Александра Обреновића, који је драматуршки обрадио и режирао Саша Латиновић , извели су чланови Драмског студија Дома културе из Божевца.

Признање за глумачко остварење вечери добио је Валентино Ољача за улогу Боже, првог заменика градоначелника: „Вратио сам се на сцену након девет година паузе. Ево, сада смо нашли један занимљив текст, који смо изместили у ово време. Надам се да смо успели публици да дочарамо како функционише данашња власт и мислим да им се то свидело. Драго ми је што сам добио награду жирија публике, али, то је заслуга свих нас, а нарочито режисера који је нашао овај текст. Волео бих да ову представу играмо и на неким другим сценама. Сашу Латинови ћа смо упознали на ФЕДРАС – у, покушали смо након тога да ступимо у контакт са њим, замолили га да ради са нама. Он се одазвао нашем позиву, пронашао нам неколико текстова, али овај текст нам се сам наметнуо, одговарао нам је због тренутне ситуације. Иначе, текст је из 1986. године и тада је био забрањиван.“