ЖИВОТ БЕЗ ХОЛЕСТЕРОЛА

Вилијам Климачек: ЖИВОТ БЕЗ ХОЛЕСТЕРОЛА

Дом културе Падина

16.10.2014.

Вилијам Климачек рођен је 1958. године у Тренчини (Словачка). Након што је дипломирао на Медицинском факултету, радио је као анестетичар за васкуларну хирургију. Након девет година, напустио је медицинску професију и посветио се искључиво позоришту. Живи и ради у Братислави, као позоришни писац и редитељ.

Аутор је бројних романа, књига поезије и позоришних комада. Добитник је признања попут годишње награде Удружења словачких писаца. Такође, пише за радио и телевизију. Комад „Живот без холестерола“ бави се проблемом данашњице, односно, потребом да се буде друштвено прихватљив, да се живот окрене ка нормама наметнутим од стране друштва („бићу лепа, бићу лепа, бићу лепа“). Ово се може дефинисати као једна врста затвора, неслободе, у коме се жене крећу само праволинијски. На том путу, оне се крећу хаотично и очајно. Оно што је занимљиво, јесте да се на крају види право лице једне жене, која хоће да заради на другима. Ријалити шоу, у коме она приказује своје „пријатељице“ можемо протумачити као жељу света за сензацијом било какве врсте – људи су задовољни само док гледају патњу других људи.

Чланови Дома културе Падина извели су комад „Живот без холестерола“ Вилијама Климачека треће такмичарске вечери, у режији словачке редитељке Јармиле Гербоцове .

Признање жирија публике за глумачко остварење вечери добила је Аничка Прибељова за улогу Аните: „Драго ми је што смо овако млада екипа. Сви смо се познавали од раније, али нисмо били баш блиски. Ова представа нас је зближила и нисмо имали проблема да се опустимо док глумимо, да изведемо нешто што до тада не бисмо урадили, на пример да веома гласно вичемо пред много људи. Лакше је кад знаш да ће ти колега на сцени помоћи. Анита је особа не тако савршеног изгледа, али је умислила да је дебела и да због тога није успешна списатељица. Заправо, проблем је у томе што је искомплексирана и што је за двадесет година написала само страну и по, тако да је проблем у њеној лењости и непосвећености раду. Ту су још и Криста, продавачица у супермаркету, коју су после судског процеса послали у санаторијум јер је јела храну муштеријама из корпе. Уколико не смрша – завршиће на психијатрији, што се на крају и деси. Ингрид је политичарка, која је ту из интереса. Она је поставила камере и потајно снимала све. Егон је наша савест, он открива истину о нама, иако саме себе лажемо, а Миријам је његова супротност која потхрањује наше заблуде.“