DAJ MI SVOJU ŽENU – Pozorište „Bata Bulić“ Petrovac na Mlavi

Majkl Stjuart: DAJ MI SVOJU ŽENU
Kulturno-prosvetni centar – Pozorište „Bata Bulić“, Petrovac na Mlavi
15.10.2018.

Druga predstava odigrana u ponedeljak bila je komedija „Daj mi svoju ženu“ Majkla Stjuarta, u izvođenju pozorišta „Bata Bulić“ iz Petrovca na Mlavi, koju je režirao Branislav Nedić.

Ovaj atipični vodvilj govori o dva mlada bračna para koji dolaze na ideju da “začine” svoj ljubavni život formiranjem “komune” u kojoj bi međusobno razmenjivali partnere. Ipak, da organizovati “trojku” ili “četvorku” nije ni izbliza lako kako se predstavlja na filmu, njih četvoro su se uverili već u samom startu. Povređene sujete, surevnjivost, ljubomora, ali i ustaljene društevne konvencije i moralne norme dovode do apsurdne situacije da im je, bukvalno, potreban udžbenik sa uputstvima za blud. Na koncu, cela komplikovana, ali u svakom trenutku, komična radnja raspliće se time što troje od njih četvoro zaspi iscrpljeno tolikim peripetijama.

Priznanje za glumačko ostvarenje u predstavi dobila je Jelena Janaćković koja je u ovoj komediji tumačila Kleu.

Kako je to u svojim sećanjima zapisao, glumačka legenda, Živojin Žika Milovanović (1900-1982), koji je bio član pozorišta od svoje petnaeste godine, dakle od 1915. pozorište u Petrovcu je osnovano janura 1908. godine, kao Diletantsko pozorište „Mlava“. Najstariji materijalni dokaz o radu pozorišta u Petrovcu na Mlavi je fotografija iz predstave „Pepeljuga“, snimljena 1912. godine. Nije tačno poznato ko je bio prvi rukovodilac pozorišta ali se pretpostavlja da je to, najverovatnije, bio Živko Đorić, jedan od osnivača pozorišta, koji je i pisao za pozorište. Od 1927. godine na čelo pozorišta dolazi profesor Dragoljub Đurić(1897-1977), na čiju inicijativu pozorište menja ime u Amatersko pozorište „Mlava“. U godinama pred Drugi svetski rat na čelo pozorišta dolazi učitelj Vladimir Pešić (1908-1986), koji je dodao vetar u jedra malo posustalom pozorištu. Posle Drugog svetskog rata pozorište radi kao dramska sekcija u okviru novoosnovanog KUD Abrašević na čijem je čelu bio Nikola Caput. 1950. godine Kud Abrašević menja ime u KUD Bata Bulić, a za predsednika dolazi Dušan Šimić, profesor, da bi ga 1954. godine nasledio Vojislav Milošević, posle njega na čelu pozorišta kratko je bio sudija Dragutin Milivojević. Od 1956. g. kada se pozorište izdvaja od KUD-a, i nastavlja život kao Amatersko pozorište Bata Bulić, pa do 1958. predsednik je Zdravko Nikolić, predsednik Opštinskog suda, zatim slede rukovodioci Branko Lazić, profesor književnosti, Veselinka Stanković, Radiša Dragojević, dipl. politikolog, Života Savić, nastavnik, Miodrag Lukić, nastavnik muzike. Danas pozorište radi u okviru KPC Petrovac kao Pozorište Bata Bulić. Kao Dan pozorišta ustanovljen je 12. januar.