ПРВИ КОНЦЕРТ ФОЛКЛОРНОГ АНСАМБЛА ОПШТИНЕ МАЛО ЦРНИЋЕ

У организацији Центра за културу општине Мало Црниће, под покротељством Општине Мало Црниће 12. јуна 2018. одржан је први концерт Фолклорног ансамбла општине Мало Црниће

Фолклорни ансамбл општине Мало Црниће  основан је фебруара месеца  2018. године, одлуком Општинског већа и Скупштине општине Мало Црниће а на иницијативу Центра за културу општине Мало Црниће.

Општински  фолколрни ансамбл тренутно броји преко 100 чаланова  распоређених у три групе,  две дечије и први извођачки ансамбл.

За непуна четири месеца , марљивог и напорог  рада, огромном стваралачком енергијом , надасве великим ентузијазмом , успели су да учествују на више значајних манифестација  на подручју Браничевског  округа где су забележили и прве успехе а током  лета их очекују и бројни наступи  како на манифестацијама у нашој општини тако и широм земље,  вршећи на тај начин промоцију своје општине.

„Овом приликом организатор манифестације Центар за културу општине Мало Црниће се захвалио председнику општине Малиши Антонијевићу, првом човеку у историји постојања општине Мало Црниће, који је најпре препознао а онда и  храбро стао иза једне  овакве идеје, подржао иницијативу Центра за културу о формирању Општинског фолклорног ансамбла, на опште задовољство младих, са подручја општине Мало Црниће, који желе да се баве овом врстом уметности.

Захвалност припада и Горанки Стевић, председници Скупштине општине која је такође од самог почетка била уз нас и веровала у наш успех.

Такође и великa захвалност припада, родитељима деце који су били саставни део тима, из дана  дан неуморно довозили децу на редовне пробе.

Хвала и медијским кућама које су пратиле рад  нашег ансамбла у протекла четри месеца, Телевизији „Браничево“ и Радио телевизији „Бисер“.

Све кореографије поставио је Никола Томић, уметнички руководилац фолклорног ансамбла.

П р о г р а м

Игра, песма и обичаји велики су симбол нашег народа. Оне су заузимале истакнуто место у животу људи. Многи важни догадђаји као што су рођење, свадба, смрт победа у борби обављање обреда, били су праћени играма и песмама.  Кроз историју наш народ пратила су многа искушења, муке, ратови, страдања, наш народ је захваљујући игри и песми опстајао и побеђивао.

Велики део те игре, песме и обичаја сачувала је фолклорна уметност .

 1.  Сплет игара из Косовског поморавља приказали су чланови нашег првог извођачког ансамбла у колажу народних игара и песама.
 2. Сплетом игара „Прођи миле кроз наш крај“, представили се наши најмлађи чланови, играма из централног дела наше земље.
 3. „Лепше су сељанке него варошанке“ – стихови су песме која долази из Лепеничког краја, срца шумадије. Играма овог краја представио се и старији дечији ансамбл.
 4. Народну песму „Магла паднала в’ долина „ чули смо у извођењу је Александре Пешић.
 5. Левач је стари назив за део територије који датира из доба кнеза Лазара. Данас општина Рековац која се налази на тромеђи Краљева, Крагујевца и Крушевца. Игре из овог краја извели су чланови нашег првог извођачког ансамбла.
 6. „Заспо Јанко“, назив је песме коју смо чули у извођењу Кристине Марјановић.
 7. Народну песму  под називом „ Саздаде се црни облак“, чули смо у извођењу Игора Стевића.
 8. „Игре из Доње Јасенице“, ….представила се старија група дечијег фолклорног ансамбла.
 9. Народна песма „Луле моје“,чули смо у извођењу Александре Пешић .
 10. Моравско, Шумадинка, Врачарка и Баричко, називи су кола које се свирало у околини Београда. Игре из овог краја , гледали смо  у извођењу првог извођачког ансамбла општине Мало Црниће.

Програм су водили:

 1. Данијела Божичковић Радуловић
 2. Жељко Светомировић